Boilerplates in bijna helft van persberichten; chapeau nog onbenut

Tussenkopjes en boilerplates zijn al heel gangbaar in persberichten; chapeaus nog een stuk minder. Dat blijkt uit een analyse van de persberichten die op 1 juli via ANP Pers Support zijn verstuurd.

In totaal gingen gisteren 47 originele persberichten via APS de deur uit. Ik heb ze onderzocht op vijf optionele elementen: chapeau (de ‘subtitel’ boven of onder de kop van het persbericht), tussenkopjes (vetgedrukte kopjes boven één of meer alinea’s), boilerplate (een profiel, een beschrijving van de organisatie die het persbericht stuurt), citaat (quote van één of meer betrokkenen bij het nieuws) en bijgevoegde foto. Ongeveer de helft van de persberichten bevatte tussenkopjes en een boilerplate. In ongeveer een derde kwam een chapeau, citaat of foto voor.

1.tussenkopjes 55%
2.boilerplate/profiel 43%
3.citaat 36%
4.foto 34%
5.chapeau 32%
totaal: 47 persberichten 100%

De boilerplate is daarmee opvallend gangbaar geworden. Dat persvoorlichters relatief weinig chapeaus toevoegen vind ik een gemiste kans. Een chapeau is een extra ‘ingang’ tot het nieuws, het geeft je de gelegenheid de lezer extra te prikkelen door een boodschap toe te voegen aan de kop. Natuurlijk moet de kop ook zonder chapeau helder zijn.

Slechts 6% van de persberichten bevatte geen van de vijf onderdelen. Betekent dit dat voorlichters en woordvoerders steeds professioneler gaan werken? Die conclusie zou te snel getrokken zijn. Ook zonder deze onderdelen kan een persbericht professioneel zijn. En omgekeerd: een persbericht met alle onderdelen hoeft nog niet goed geschreven te zijn. Het citaat moet zinnig zijn, het chapeau niet te veel overlappen met de kop, de boilerplate niet te lang et cetera. En belangrijker: het persbericht moet nieuwswaardig zijn. Dat hangt niet af van deze vijf onderdelen. Toch wijst het er wel op dat organisaties meer aandacht besteden aan persberichten; een aantal jaar terug was op dit gebied nog meer ‘zendingswerk’ te verrichten.

Een gedachte over “Boilerplates in bijna helft van persberichten; chapeau nog onbenut

Plaats een reactie